Zo, bestemming ligt vast en dan nu de aaskeuze. Ook altijd een lastige… Worden het tijgernoten of worden het boilies? Op de Saône heb ik zowel met boilies als met maïs gevist maar nog niet met tijgernoten. Echter ving ik daar zo veel kleine karper dat je er echt gek van werd. Wil zeker niet oneerbiedig doen met mijn gevinde vrienden van tussen de 4 en 8 kilo maar het moet wel leuk blijven. Het is vakantie, hé. Maar mijn keuze voor tijgernoten is vaak gebaseerd op die vervelende kopvoorn. Met boilies kan je er op de rivieren echt gillend gek van worden en is er van enige ontspanning geen enkele sprake. Met tijgernoten is dit echt volledig anders! Moet je trouwens ook wel echt alleen tijgernoten voeren want zodra er ook boilies, maïs of andere particels bij komen kijken dan is dit anders. Mijn ervaring is dat je van kopvoorn geen last hebt op de Saône. Overigens is dit wel de enige rivier die ik in Frankrijk ken waar deze vissoort zich geen plaag begint te vormen. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik mij ineens dat ik niet hoop dat dit de afgelopen jaren is veranderd… Eigenlijk gaat mijn voorkeur wel uit naar boilies. Ik weet dat als je op de Saône een kans wil maken op de grotere jongens dat je ver uit de kant moet zijn. Boilies geven mij dan net even wat meer ruimte gezien ik dan ook nog de katapult of werppijp achter de hand heb. De Saône kan namelijk best wel eens een pittig klusje zijn, zeker in mijn eentje. Althans vissend ben ik in mijn eentje. Vergeet weer even in mijn enthousiasme dat vissen natuurlijk op het tweede plan staat.

 

Met tijgernoten kan het echt anders zijn!

 

Er is een boot aanwezig en denk er ook aan om er nog één mee te nemen. Maar stroming en afstervend wier kan hier een enorm probleem zijn waardoor uitroeien wel eens zeer lastig kan worden. Dus de keuze is boilies! Hier heb ik toen ook goed opgevangen alleen was er wel vaak een ander probleem. Die FCK meerval… Ook hier kan je gek van worden want het gaat tot het formaat monster aan toe. En juist die zijn het probleem. Je bent zomaar ruim een uur verder voordat je zo’n XXL-paling op de kant hebt… Geen zin in. Je weet toch, vakantie. Een vismeelbol is dus in ieder geval niet aan de orde. Dit is dan wel weer een voordeel want zelfs de keuze zoet en/of vis is voor mij soms een lastige…

 

De ervaring heeft geleerd dat de grotere jongens ver uit de kant zwemmen

 

Als ik thuis de vraag krijg waar ik mee ga vissen dan voel ik de ernst al. Als ik zeg met ‘boilies’, dan zie ik in dit geval twee wanhopige ogen. De tweede vraag die ik krijg is, vismeel? Als ik zeg ‘geen vismeel’, dan zie ik al een vorm van opluchting maar nog steeds zie ik teleurstelling. Want boilies maken doe ik nog steeds het allerliefste zelf. Alleen wonen we op een flatje en de boilies gaan niet de vriezer in. Dus dit betekend, in huis, laten hangen in netten en met veel zorg en beweging laten drogen. Eigenlijk snap ik de wanhoop ook wel, ik neem namelijk wel iets meer mee dan een paar kilootjes. Op het moment dat ik dit ook daadwerkelijk uitspreek, dat ik de wanhoop wel snap, dan zie ik een vorm van opluchting. Ik vertel dan ook direct dat ik het plan heb om ze op vakantiebestemming te draaien. De reactie is even resoluut als duidelijk. Dit gaat niet gebeuren! We gaan op vakantie! En weer besef ik dat ik te ver ga…

 

We gaan op vakantie! En weer besef ik dat ik te ver ben gegaan…

 

Blijft er nog één ding over, boilies kopen. Dit zou dan wel betekenen dat ik een beetje buiten mijn kennis ga. Maak deze dingen eigenlijk al 25 jaar zelf. Ooit ben ik zo´n 15-tal jaren geleden wel begonnen aan mijn Frankrijk avonturen met de ‘houdbare’ boilies van Martin SB. Ik weet nog goed, 10 kilo was al heel wat. Deze lagen dan ook een maand voor vertrek letterlijk naast mijn bed op mijn kamertje. Dagelijks lag ik er naar te staren en verbeelde mij al de geweldigste vangsten en avonturen voor. We hebben er toen ook zeker succes mee gehad. Gezien ik Rolf Bouman (= MartinSB) ken via het PeuterFonds en mijn eerdere ervaringen met MSB besluit ik hem eens te bellen. Als ik ze dan toch ga kopen dan maar de ballen van Rolf. Als ik hem om advies vraag en vertel dat ik geen vismeel wil dan is zijn antwoord duidelijk. Roasted nut! In gedachte zie ik zijn ballen al op het rooster liggen en dus is ook deze keuze bepaald! Ik plaats dan ook direct een bestelling van 75 kg.

 

Mijn vakantie vismaat, Bink

 

De materiaalkeuze is bij vakantievissen ook wel een dingetje. Met z’n vieren en de hond in één auto is natuurlijk niet heel erg ruim. Er moet dus een minimaal aan spullen mee. Juist doordat ik gebonden ben aan locatie en de omstandigheden op de rivier erg divers kunnen zijn, is het noodzaak om de juiste spullen mee te nemen. Het klein materiaal kan simpel zijn. Haken, onderlijn, lood en dat is het wel. Verder twee hengeltjes. Eén wat kortere hengel voor in de boot en eentje waar ik een behoorlijke afstand mee kan gooien.

 

Ik weet dat ik wel minimaal 100 meter uit de kant moet vissen

 

Stiekem hoop ik vanuit de boot te gaan vissen. Ik weet namelijk dat ik wel minimaal 100 meter uit de kant moet vissen en dit, icm met stroming en wier, nog wel eens een probleem kan vormen. Als ik mijn plan vertel dat ik vanuit de boot wil vissen dan krijg ik direct de vraag: is dit niet gevaarlijk met die grote boten daar?

 

Is dit niet gevaarlijk met die grote boten daar?

 

Zeer overtuigend zeg ik, natuurlijk niet! Best knap van mijzelf want ik ben daar zelf ook allerminst zeker van maar het zou wel het beste plan zijn! Ik twijfel of ik nog een boot mee moet nemen en een elektromotor. En als ik een boot mee neem, welke dan? Een speelgoedbootje, wat ruimte zou besparen, of een grotere boot. Als ik de ruimte had gehad dan had ik de grote boot en de motor meegenomen, maar nu is dit anders. Er is natuurlijk een roeiboot aanwezig alleen vraag ik mij af of de elektromotor dit op de rivier dit wel aan kan. Vraag mij sowieso af of die roeiboot wel hanteerbaar is. Uiteindelijk beslis ik toch om alleen het speelgoedbootje mee te nemen en mijn pijlen te zetten op de roeiboot. Het kleine bootje neem ik mee voor het geval ik toch mijn lijn uit moet gaan varen. Vanzelfsprekend gaat wel de dieptemeter mee. Ik wil mij namelijk volledig focussen op de vaargeul gezien mijn eerdere ervaringen op deze rivier. Minder beet maar wel de betere vissen.

 

Ik wil mij gaan focussen op de vaargeul

 

Stretcher, slaapzak en tent kunnen thuis blijven. Nachtvissen zal ik niet gaan doen want daar is de visuitdaging, in mijn eentje, net wat te pittig voor. Ook verwacht ik eigenlijk dat dit niet nodig zal zijn. Wat materiaal betreft nog een schepnet, onthaakmat, weger en twee steunen en mijn visuitrusting is compleet!

 

Wat doet de stroomsnelheid als er regen valt?

 

De weken voor vertrek houd ik nauwlettend de stroomsnelheid en de neerslag in de gaten. Wat doet de stroomsnelheid als er regen valt? En hoe lang duurt het na de regen voordat de stroming weer afneemt? Tegenwoordig is dit op diverse Franse sites goed bij te houden. Ik bekijk dan wat de regenval in de regio is en wat dit doet met de hoogte van de rivier en de stroming. Zo weet ik ongeveer, als het gaat regenen, wat ik kan verwachten. Je zou zeggen dat de waarde hiervan bij vakantievissen minder van belang is gezien ik geen keuze heb. Toch kan dit zeker van belang zijn. Want als er dan regen wordt verwacht dan weet ik min of meer wat dit gaat betekenen voor de stroomsnelheid en hoe lang dit gaat aanhouden. Hier kan ik dan mooi de uitjes met de dames op inplannen. Het is natuurlijk wel vakantie, hé…

 

Erik Froger

 

Hier kan ik dan mooi de uitjes met de dames op inplannen

 

Lees hier deel 1 en deel 3 van Vakantievissen.

 

wie we zijn - contact